Fabrikaların Ürettiği Karbonmonoksit Gazı Atmosfere Karışmadan Yenilenebilire Dönüştürüldü

TAKİP ET

Tekirdağ'da Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) ve sanayi iş birliğiyle hayata geçirilen projeyle fabrika bacalarından ortaya çıkan karbonmonoksit gazı, atmosfere karışmadan hidrojen üretilmeye başlandı.

Bölgenin yeşil enerji tüketimine katkı sağlamak için hayata geçirilebilen projeyle elde edilen endüstriyel enerjide yakıt ve elektrik üretilerek kullanılabildiği Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi ve teknoloji alanında faaliyet gösteren firmalar, organize sanayinin yaygın olduğu yerde yeşil enerji dönüşümünü yaygınlaştırmak amacıyla iş birliğini başlattı. İş birliği kapsamında imzalanan protokolle bölgedeki tesislerden salınan karbonmonoksit gazını oksijene dönüştürebilen sistem hava durumu. Geliştirilen sistemle karbonmonoksit gazı üzerine yüksek parçalar, özel geliştirilmiş bölümlerle birlikte su püskürtülüp karbonhidratlara dönüştürülerek, hidrojen gaz elde edildi.

'KÖMÜR KULLANIMI HAVA KİRLİĞİNE SEBEBİYET VERİYORDU'

Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, yapılan projeyle fabrika bacalarından salınan gazın, atmosfere çıkamadan hidrojene dönüştürülerek, yakıt ve elektrik üretiminin başlatılacağını söyledi. Üniversite-sanayi iş birliği ile gerçekleşen dönüşümün önemine değinen Tecer, "Fabrika bacalarından, özellikle kömür yakan tesislerinin bacasından çıkan karbonmonoksit parçalanmasından arındırılabilir teknolojiyle enerji olarak büyüme enerjisi elde ediliyor. Şimdi son zamanlarda bölgemizde faaliyet gösteren sanayi tesislerinde özellikle doğal gaz fiyatlarındaki artış nedeniyle bir rekabette zorlanma ortaya çıktı ve alternatif olarak kömürün kullanılması da bu bölgede yoğun hava koşullarının sağlanması amacıyla yapıldı ve araştırma sonucunda bir teknoloji firması ve yerli üretim firmasıyla üniversitemiz olarak bir konsorsiyum, bir protokol imzalandı. Bu nedenle bu bölgede doğal gaz kullanımı ve hava koşullarından oluşan problemlere teknolojik olarak bir çözüm bulma arayışımıza bugün mevcut olan projeyle gücünüz yetiyor.

'KARBONMONOKSİT GAZİNİ YEŞİL ENERJİYE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ'

Bacadan ortaya çıkan karbonmonoksit gazını proje kapsamında, yakıt olarak üretilen karbonmonoksit gazını dönüştürdüklerini anlatan Tecer, "Bu karbonmonoksit gazı üzerine yüksek parçalar özel olarak geliştirilmişlerle birlikte su püskürtüldüğümüz zaman karbondioksite dönüşürken, hidrojen gazı da elde ediliyor, açığa çıkıyor. İnovasyon burada şu, bu yakıtın yakıtı olarak kullanılabilirliği için yüzde 99 oranında saflık göstergesi gerekir.Bunu da bu teknoloji firmasının gelişmiş gözenekli membranlarla dayanıklı olup olmadığı, sistemin uzun süre takip edildiği ve bu bölgede hem yeşil enerjinin mevcut olduğu hem de hava durumunun bulunmadığında hem yurt dışında hem de yurt dışında rekabet koşullarında olduğu görülmektedir. vermek amacıyla bir çözüm olarak gördük ve bunu ortaya koyduk. Bugün itibarıyla bu bölgede bu çapta projelere başladık” diye konuştu.

'ZEHİRLİ HAVA KİRLETİCİSİNİ ATMOSFER ATILMADAN ENGELLEMİŞ OLUYORUZ'

Tecer, "Özellikle bu bölgedeki firmalarının bacalarından, kömür yakan tekstil firmalarının bacalarından çıkan karbonmonoksit oranları ortalama 50-150 mg/metreküp seviyesinde olduğunu ifade ederek, Karbonmonoksitin bilindiği gibi önemli bir hava olduğu, tespit edildiği" Bu hava formatı karbonmonoksit ve sistemle ilgili ilave zaman içinde dönüştürülmüş halde bulunan bir hava ortamını bacadan atmosfere atılmadan engellenebilir. ve desteklenmiş olup, bu sistemin maliyeti konvansiyonel yakıt sistemlerine göre, özellikle doğal gaza göre ve kömüre göre 3'te 1 oranında daha düşük ise, burada kullanılacak elektrik enerjisinin güneş enerjisi sistemlerinden alınması durumunda bu maliyet 4'te 1 oranında düşecek durumda olacaktır. "Bağımsızlığını kullandı.

Tecer, ayrıca gelinen noktada, üretimin tamamlanan sistem arzu eden fabrikalarda üretime hazır hale geldiği aktarıldı.