Esnaf Kefaletin Faizleri Arttırmasına Oda Başkanlarından Tepki

TAKİP ET

Rahim Taşkın/Ünzüle Coşkun (Çorlu Haber) - Halk Bankası kredi faizi esnaf paylarına zam yaptı. Yeni faiz oranları kamuoyuna açıklanırken, Çorlu Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Yıldız Filiz ve Çorlu Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Nadir Samancı alınan karara tepki göstererek, bu durumun esnafın yükünü artıracağı vurgulandı.

Türkiye'de esnafların ticari çalışmalarına destek olunması amacıyla, Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile Halkbank tarafından kullandırılan esnaf kefalet kredi faiz oranlarında ciddi bir artışa gidildi. Yeni faiz oranları, kredi kullanım tarihine göre değişiklik gösterirken hali hazırda kullanmış mevcut esnaf kredisine de yansıtıldı.

Artırılan faiz oranları sonrası Hazine destekli esnaf kredilerinde yapılan güncelleme ile 11.10.2022 - 09.07.2023 tarihleri arasında kullanılan kredilerin faiz oranı yüzde 7,5'ten yüzde 17'ye yükseltildi.

Benzer şekilde 04.01.2021 - 06.06.2021 tarihleri arasında kullanılan kredilerin faiz oranı yüzde 8,5'ten yüzde 18'e, 07.06.2021 - 10.10.2022 tarihleri arasında kullanılan kredilerin faiz oranı ise yüzde 9,5'tan yüzde 21'e çıkarıldı.

Öte yandan faiz oranlarındaki artış, daha eski tarihli kredilerde daha da belirginleşirken, 10.07.2023 - 06.09.2023 tarihleri arasında kullanılan kredilerin faiz oranı yüzde 12,5'ten yüzde 24'e, 07.09.2023 - 24.09.2023 tarihleri arasında kullanılan kredilerin faiz oranı ise yüzde 15'ten yüzde 24'e yükseltildi. 25.12.2023 - 31.03.2024 tarihleri arasında kullanılan krediler ise yüzde 25’ten yüzde 29’a çıkarıldı.

KAHVECİLER ESNAF ODASI BAŞKANI FİLİZ’DEN TEPKİ

Çorlu Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Yıldız Filiz sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla faiz oranlarında ki artışa tepki göstererek kararın tekrar gözden geçirilmesini istedi. Başkan Filiz, “Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kredi Kooperatifleri aracılığı ile Esnaf ve Sanatkara kullandırılan düşük faizli kredilerin faizleri %150 artışla 01.05.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yeniden güncellendi. Kullandırılan krediler her ne kadar değişken faizli kredi olarak verilmiş olsa da bu uygulama Esnafımızın üstüne ağır bir yük getirecektir. Bu güncelleme ile zaten zor günler yaşayan esnafımızın sırtına bir yük daha bindirilmiş oldu. Hiç hesapta olmayan yeni faiz artışları borçlu esnafı çok daha zor durumlara sevk edecektir. Önceden çekilmiş olan kredi faizleri çekildiği tarihteki faiz oranı ile kredi bitene kadar devam etmelidir. Karar tekrar gözden geçirilerek, büyük mağduriyetler oluşturacak bu uygulamaya son verilmelidir!” ifadelerine yer verdi.

BİR DİĞER TEPKİ DE ŞOFÖRLER VE OTOMOBİLCİLER ESNAF ODASI BAŞKANI SAMANCI’DAN GELDİ

Her zaman esnafın yanında olan Çorlu Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Nadir Samancı’da alınan faiz artışı kararına tepki gösterdi. Esnafın evine ekmek götüremez hale geldiğini vurgulayan Başkan Samancı esnafın bu faiz yüküyle daha da ezileceğini belirtti. Başkan Samancı, “Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleri'nden kullanılmış olan esnaf kredilerinin faiz oranları geriye dönük olarak güncellenmiştir. Bölge esnafımız; 2023 yılı fiyatları ile çalışmakta 2024 yılı enflasyon zam kararları yıl ortasına gelmemize rahmen hala güncellenmemiştir! Her geçen gün geçim sıkıntısı yaşayan esnafımız evine ekmek götüremez hale gelmişken yapılan faiz uygulaması doğru değildir. Hayat standartlarında yaşanan olumsuzlukların faturası devamlı olarak esnafımıza kesilmektedir. Bu enflasyonist ortamda gelir-gider dengesini sağlayamadıkları için zorunlu olarak borçlanan esnaflarımızın bu yükün altından kalkmaları mümkün değildir! Karar tekrar gözden geçirilerek önemli mağduriyet oluşturacak bu uygulamaya son verilmelidir!” ifadelerine yer verdi.